Новини Свят

Г-20 потвърди изолацията на Русия

  15.11.2022 09:00  
Г-20 потвърди изолацията на Русия

Срещата на 20-те най-влиятелни държави в света започна днес на индонезийския остров Бали, открита от президента домакин Джоко Уидодо и по видеовръзка от украинския президент Володимир Зеленски. Украйна участва, въпреки че не е член на Г-20, защото е център на вниманието на световните лидери. За разлика от нея Русия, която формално членува в Г-20, но е в международна изолация, бе представена от външния министър Сергей Лавров, а не от президента си Владимир Путин, който разбра, че би бил нежелан гост.

Индонезия призова членовете на Г-20 да "сложат край на войната", предаде АФП, цитирана  от БГНЕС. "Да бъдем отговорни означава да не създаваме ситуации с нулев резултат, да бъдем отговорни тук означава също, че трябва да сложим край на войната. Ако войната не се прекрати, за света ще бъде трудно да върви напред", заяви той лидерите на срещата на върха. В очакване на съвместна декларация на Г-20, която да осъди осеммесечната инвазия на Русия и заплахите за използване на ядрени оръжия, американски и европейски представители представиха срещата на върха в Бали като доказателство за задълбочаващата се изолация на Русия.

Джакарта обаче води неутрална външна политика и отхвърля натиска на Запада да изключи Москва от срещата. Без да споменава поименно Русия, Уидодо призова членовете на Г-20 да не допускат нова Студена война между големите сили. "Не трябва да разделяме света на части. Не трябва да допускаме светът да изпадне в нова Студена война", каза той. Лидерите на Г-20 се събраха в Бали в момент, когато нарастващата инфлация, подклаждана от инвазията на Москва, води до бедност на още милиони хора и насочва няколко държави към рецесия. Съюзниците на САЩ се надяват, че икономическият вятър, предизвикан от войната, ще привлече вниманието на колебливите държави от Г-20, които са силно обезпокоени от повишаването на цените заради руската агресия, но не са склонни да осъждат остро Москва. Уидодо заяви, че блокът на най-големите световни икономики трябва да успее да се справи с най-неотложните световни кризи.

"Днес погледът на света е насочен към нас. Ще постигнем ли успех? Или ще добавим още един провал?", каза той пред делегатите. "За мен Г-20 трябва да бъде успешна, тя не трябва да се проваля."

Володимир Зеленски се включи чрез видеообръщение. Сега е моментът да сложим край на разрушителната война на Русия и да спасим хиляди животи, заяви той. Облечен в познатата си вече зелена армейска тениска и говорейки на украински език, Зеленски се обърна към лидери, сред които са китайският лидер Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън. Зеленски заклейми "безумните заплахи с ядрени оръжия, до които прибягват руските официални лица", визирайки мрачната реторика на Путин, която накара дори Пекин да се почувства неудобно.

"Няма и не може да има никакво оправдание за ядрен шантаж", добави той, като изрично благодари на Г-19 - с изключение на Русия, - че са "изяснили това". Украинският лидер призова за разширяване и безсрочно удължаване на споразумението за зърното, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което изтича на 19 ноември.

"Вярвам, че инициативата ни за износ на зърно заслужава безсрочно удължаване - без значение кога ще приключи войната", заяви Зеленски, като призова за разширяването ѝ до други пристанища.

Украинският лидер също така обвини Русия в "опит да превърне студа в оръжие" с кампания от удари срещу ключова инфраструктура преди настъпващата зима. Зеленски подкрепи ръководения от САЩ стремеж за ограничаване на цените на руския износ на петрол, "за да не се използват повече енергийните ресурси като оръжие".

"Ако Русия се опитва да лиши Украйна, Европа и всички потребители на енергия в света от предвидимост и ценова стабилност, отговорът на това трябва да бъде принудително ограничаване на експортните цени за Русия." 

Камбоджанският лидер си донесе ковид

Камбоджанският премиер Хун Сен съобщи днес, че е дал положителна проба за ковид-19 след пристигането си на индонезийския остров Бали за срещи в кулоарите на форума на Г-20, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Преди два дни Хун Сен бе домакин на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в камбоджанската столица Пномпен, в която взеха участие американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида. Сред гостите на форума бяха руският външен министър Сергей Лавров, канадският премиер Джъстин Трюдо, китайският премиер Ли Къцян и други.

В пост във Фейсбук камбоджанският лидер съобщи, че е дал положителна проба за ковид-19 снощи и че тестът му е потвърден от индонезийски лекар. Хун Сен допълни, че ще се върне в Камбоджа и ще отмени срещите си в кулоарите на форума на Г-20, както и участието си предстоящия икономически форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14