Свят

Макрон поема на едноседмична обиколка в Азия

  13.11.2022 09:03  
Макрон поема на едноседмична обиколка в Азия
  google

Френският президент Еманюел Макрон се отправя днес на едноседмична обиколка в Азия, по време на която ще участва в срещата на върха на Г-20 в Бали и в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанската икономическа общност в Банкок, предаде АФП.

Пътуването му се вписва в поредица от важни задгранични пътувания на президента, сред които участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември и в международна конференция за мир в Рим през октомври.

По време на среща на върха в Бали дискусиите ще бъдат фокусирани около Украйна, като големият отсъстващ от срещата ще бъде руският президент Владимир Путин. от администрацията на френския президент поясниха, че от тази среща на върха Париж очаква едно ясно послание по отношение на Русия, която трябва да възприеме възможно най-скоро една логика на деескалация. Някои страни от Г-20, като Китай и Индия, досега бяха доста предпазливи, като отказаха да осъдят руската офанзива в Украйна или изразиха индиректно резерви да го направят, коментира агенцията.

В Бали Макрон ще разговаря и с китайския си колега Си Цзинпин, с индийския премиер Нарендра Моди и с президента на страната домакин Джоко Видодо.

Очаква се днес в Бали да пристигне президентът на Съединените щати Джо Байдън за срещата на високо равнище на Г-20 във вторник и сряда.

Вчера американският държавен глава беше в Камбоджа, където се включи в работата на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Очаква се днес участие във форума да вземе руският външен министър Сергей Лавров.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14