Свят

Талибаните забраниха на жените да посещават фитнес зали и паркове в Афганистан

  10.11.2022 16:35  
Талибаните забраниха на жените да посещават фитнес зали и паркове в Афганистан
  google

От тази седмица на жените в Афганистан е забранено да посещават фитнес зали и паркове, съобщи днес представител на талибаните, които завзеха властта през август 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на министерството за разпространяване на добродетелта и превенция на порока Мохамед Акеф Мохаджер каза, че движението "Талибан" е положило през последните 15 месеца много усилия да избегне затварянето на парковете и фитнесите за жени, като е разпоредило в определени дни от седмицата те да бъдат посещавани само от жени или само от мъже, или е налагало полова сегрегация.

"Но за съжаление разпорежданията не се спазваха и правилата се нарушаваха, така че трябваше да затворим за жени парковете и фитнес залите", обясни Махджер, цитиран от БТА.

Той добави, че е имало много случаи, при които мъже и жени са се разхождали заедно в парковете, като жените не носели хиджаб.
 
След като завзеха властта в Афганистан, въпреки предварителни си обещания, талибаните забраниха средното и висшето образование за момичета, силно ограничиха достъпа на жени до трудовия пазар и въведоха за тях строгите шериатски правила за облеклото, което се носи на публично място.

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14