Свят

Русия изтегля войските си от Херсон

  09.11.2022 18:27  
Русия изтегля войските си от Херсон
  EPA

Русия изтегля войските си от Херсон. На военните е наредено да се изтеглят от украинския град - единствената регионална столица, която завзеха от началото на инвазията през февруари, предаде Би Би Си.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е издал такава заповед днес на фона на украинските атаки в района. Това е едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията й в Украйна и потенциален повратен момент във войната, пише Ройтерс. 

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари 2022 г. На 3 март Русия установи контрол над града.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно.

Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-ръководителят на Херсон Кирил Стремусов е загинал в автомобилна катастрофа, уточнява Би Би Си. 

Смятан за един от главните поддръжници на окупацията на Херсон, само преди шест дни той беше предупредил, че е "най-вероятно" руските сили да трябва да преминат на източния бряг.

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14