Анализи

С доход от 2000 лв. купуват жилища с кредит от 100 000 €

  08.11.2022 18:41  
С доход от 2000 лв. купуват жилища с кредит от 100 000 €

Несигурността и неясното бъдеще изискват много повече разум, информация, анализ и премисляне на нещата. Човек първо трябва да си гарантира жизнения стандарт и едва тогава да предприема действия на имотния пазар. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на строителна компанията, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Сега се купува много на масовия пазар на жилища. Не мога да си обясня как хора с нетни доходи от 1800-2000 лв. и събрани от мама и тате 20 000 - 30 000 евро, отиват да купуват апартамент и вземат кредит по 100 000 евро“, каза гостът.

"Не мога да си обясня големия ентусиазъм на масовия купувач, който няма достатъчно финансова стабилност, който няма в джоба си поне половината пари за апартамента. Не мога да си обясня защо тези хора рискуват толкова много.“

Пламен Андреев няма точен отговор и на въпроса дали в следващите години ще се стигне до ситуация, при която ще има замразени строежи и незавършени сгради, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа криза през 2008 г.

Вероятно ще има процес на пречистване на пазара, защото в него влязоха много случайни предприемачи, както стана през 2008 г. Това ще върне пазара в нормални и устойчиви нива, обясни събеседникът.

Инж. Андреев сподели, че на конференцията BalREc 2022 преди дни банкери са обяснили как догодина не се очакват драстични промени в условията за кредитиране и лихвите няма да растат бързо. Обяснението – българските банки са стабилни и е нужно време решенията на ЕЦБ да бъдат отразени в кредитната им политика.

"Добре, нека следващата година бъде красива и добра, но по-следващата каква ще е? А годината след това? Какво става, когато банките променят условията си? Моят съвет към хората е: „Не гледайте как са нещата сега!“, категоричен е гостът.

2022-а е много сложна година за строителните предприемачи заради постоянното надбягване с увеличения на цени, промяна на условия за доставки, търсене на материали и изпълнители, заяви Пламен Андреев.

За последната година и половина строителната себестойност на жилищните обекти се увеличи близо два пъти, а маржовете на печалба паднаха, каза предприемачът.

"Ние променихме инвестиционната си програма и разширихме етапа, който изпълняваме в момента, за да изпреварим увеличението на цените на материалите. Другата мярка, която предприехме с цел оптимизация, е да се снабдим предварително с голяма част от материалите, вкл. за следващите етапи на проекта. Става въпрос за материали, които могат да бъдат складирани – алуминиеви профили, изолационни материали, асансьори“, допълни Андреев.

Строителен предприемач съм повече от 30 г., но в момента не бих започнал нов проект, признава Пламен Андреев. Трябва да си направя сметките при тези обстоятелства и докато не ми се изяснят нещата, не бих предприел нещо ново. Ако има проблем, това няма да се отрази само в ипотечното кредитиране за гражданите, но и в корпоративното кредитиране за предприемачите, добави той.

Би било нормално да има възможност за индексация на цената на жилището, заложена в предварителния договор - с темпа на поскъпване на строителните материали. Но купувачите в България не възприемат такава практика, затова не я прилагаме, обясни инж. Андреев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14