Свят

Папа Франциск разкритикува логиката на противопоставянето на Изтока и Запада

  04.11.2022 19:43  
Папа Франциск разкритикува логиката на противопоставянето на Изтока и Запада

Папа Франциск се обяви срещу логиката на противопоставянето на Изтока и Запада в контекста на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Той направи това по време на втория ден от посещението си в Бахрейн.

Папа Франциск настоя за обединение и диалог по време на междурелигиозен форум в град Ауали. Той стана първият глава на Римокатолическата църква, който посещава преобладаващо мюсюлманското кралство в Персийския залив.

"Световните сили са се фокусирали върху борба, водена от политически интереси, използват остаряла реторика и чертаят наново зони на влияние и противопоставени блокове", заяви папа Франциск пред повече от хиляда политически и религиозни лидери.

По думите му тази логика се изразява на първо място чрез противопоставянето на Изток и Запад, което "наподобява все повече и повече на две морета, които се противопоставят едно на друго", визирайки конфликта в Украйна, който той осъжда непрестанно от началото на руската инвазия в края на февруари.

"Насред обвинителни изказвания, заплахите и осъдителните коментари, ние сме все още на ръба на едно крехко равновесие и не искаме да потънем", предупреди папа Франциск. "В градината на човечеството вместо заедно да намираме лек, ние си играем с огъня на ракетите и бомбите, на оръжията, които предизвикват сълзи и смърт", добави папата, който също така не престава да осъжда прибягването до сила и заплахата за използване на ядрено оръжие, отправена от Москва.

Хорхе Берголио, както е рожденото име на папа Франциск, осъди "деспотичните, империалистични, националистически и популистки виждания" и подчерта, че "в един глобализиран свят само ако гребем всички заедно, ще се придвижваме напред".

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който през септември се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров, спомена пред журналисти за "известни малки знаци" за напредък в преговорите с Москва. "Всички инициативи за мир са добри, важното е да ги водим заедно и те да не се използват за други цели", коментира Паролин.

Папа Франциск обърна внимание и на пропастта между Севера и Юга, която се разраства постоянно и драматично.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14