Новини

Съдът отмени забраната на Столичната община за гърмене с пиратки

  04.11.2022 18:35  
Съдът отмени забраната на Столичната община за гърмене с пиратки

Разпоредбата на Столичната община за режима на гърмене с фойерверки, бе отменена от Административния съд София град (АССГ). Общинарите гласуваха през декември 2021 г. ползването на ниско и средно шумни и опасни фойерверки (F2 и F3) на открито, да се разрешава 10 дни предварително от районния кмет. Единствено в новогодишната нощ до 01 ч. не се изисква разрешение, според приетите тогава промени в Наредбата за обществения ред в Столичната община.

"Да празнуваме без гърмежи, защото това травмира бебетата, децата с аутизъм, домашните любимци", призова преди миналата Нова година председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. При неспазване на ограничителния режим глобата за граждани е от 500 до 2000 лева, а за фирми - от 3000 до 10 000 лева. Контролът се извършва от органите на МВР и от структурите на Столичния инспекторат, който е структура на общината, се посочва в наредбата.

Тези текстове от наредбата бяха оспорени от Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия", както и от "Енигма" ЕООД.

Идеята на Столична община е целяла синхронизация с европейските регламенти за ползване на пиротехнически средства. Според АССГ тази цел е уредена в Закона за оръжията, боеприпасите, взирвните вещества и пиротехническите изделия. В него, обаче, не районният кмет, а само началникът на Районното управление на полицията разрешава гърменето с фойерверки. Съдът също напомня, че съгласно Закона за МВР опазването на обществения ред се осигурява от полицията.

"От нормите на Наредбата (за обществен ред в Столичната община) не става ясно за какво точно се изисква допълнителното изрично писмено разрешение от кмета на района. Регламентирането с подзаконов акт на общинския съвет на обществени отношения, които са уредени със закон, е недопустимо по аргумент от чл.8 от Закона за нормативните актове", се посочва в решението на съда. То не е окончателно и Столичната община може да го обжалва пред Върховния административен съд.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14