Анализи

Какъв е кабинетът, който виждат от ДПС? Готови ли са на отстъпки, а и да участват във властта?

  02.11.2022 15:46  
Какъв е кабинетът, който виждат от ДПС? Готови ли са на отстъпки, а и да участват във властта?

След срещата при президента Румен Радев, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че за да бъде преодоляна политическата криза у нас е нужно разговорите вече да преминат в диалог, като в същото време настоя, че хората очакват стабилно правителство.

"ДПС, включително в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове, затова ние днес водим еднакво разговори с всички. Все още сме на ниво разговори за съжаление, а очакваме да минем на етап диалог", отговори той на въпроса дали ще подкрепят първия мандат.

Карадайъ настоя, че ДПС не поставя разделителни линии, нито пък имат поставени предварителни условия. 

"Разделителните линии и предварителните условия минират диалога. Българските граждани произвеждат една и съща конструкция в Народното събрание за четвърти път и казват: "Ние там не ви пращаме за реваншизъм за омраза и противопоставяне, а ви пращаме там за диалог в координация, контрол, за да ни решавате проблемите", отбеляза той.

По думите му, преодоляването на политическата криза минава през диалога и нормалността в политиката.

"Каква е формулата? Къде на шега, къде на сериозно, дори в разговора на господин президента му предложихме, тъй като президентската институция е мястото за обединение, ако има удобна зала тук в президентството, да вземат като конклава във Ватикана, да ни затворят до бял пушек", пошегува се Карадайъ. По-рано днес, на срещата с държавния глава лидерът на ДПС бе категоричен, че партията му няма да подкрепя политики на реваншизъм и омраза. Той припомни, че от 2016 г. от ДПС призовават за нормалност в политиката и дефинират какво означава тази нормалност. 

"В основата на нормалността стои диалогът - между различните партии и различните парламентарни групи, диалогът между власт и опозиция, диалогът между власт и граждани, диалогът между различните институции.  След шест години ние пак призоваваме за диалог, за нормалност в политиката в името на българските граждани и в името и на България, заяви Карадайъ. Има сложни геополитически процеси, които се развиват около нас и ние трябва да си дадем сметка, че носим отговорност за бъдещето на България", посочи Карадайъ. 

В хода на разговора с президента председателят на ДПС  отбеляза, че президентът е напълно прав в оценката, че българските граждани на последните избори са казали "не" на еднопартийна власт. 

"Дори две партии не са достатъчни, за да има мнозинство в Народното събрание", заключи Мустафа Карадайъ.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14