Икономика

Корабите с украинска храна ще се движат утре

  02.11.2022 12:13  
Корабите с украинска храна ще се движат утре

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви, че след еднодневна пауза в четвъртък, 3 ноември, движението на плавателни съдове с украински селскостопански продукти по коридора за сигурност в рамките на "споразумението за зърното" в Черно море ще бъде възобновено.

Във вторник вечерта министър Кубраков съобщи, че на 3 ноември, утре, през коридора ще преминат осем кораба. "Получихме потвърждение от ООН", обяви министърът.

В събота Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Кремъл заявява, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обяснява това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Останалите три страни по споразумението - ООН, Украйна и Турция - първоначално продължиха да пропускат кораби без руско участие, но във вторник обявиха, че днес в сряда "зърненият коридор" няма да работи.

Координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърно Амир Абдула написа в социалните мрежи, че "се надява" движението на сухотоварни кораби, превозващи храна от украинските пристанища, да бъде възобновено в четвъртък.

Въпреки решението на Русия, Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море за понеделник, 31 октомври, в рамките на сделка за зърно. Беше съобщено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната. Делегацията на ООН е информирала руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури.

Вчера президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили подробно решението на Кремъл да спре участието си в зърнената сделка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил "подробен разговор".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14