Новини

Депутатите започнаха работа със спор по дневния ред

  02.11.2022 10:54  
Депутатите започнаха работа със спор по дневния ред

Депутатите започнаха днешното пленарно заседание със спор. Поводът беше включването в дневния ред за разглеждане на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде точка втора в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол.

Още преди да бъде гласуван дневният ред, обаче, Милен Матеев от парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ заяви, че не може в петък да се разглеждат законопроектите за изменения в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС Йордан Цонев каза, че точката трябва да остане. Той заяви, че още от миналия парламент Матеев е приел за своя кауза Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените.

Днес трябва бъде изслушан служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Изслушването му е поискано от „Възраждане” и е във връзка с обявеното увеличение на трудовите възнаграждения в системата на здравеопазването от предходното правителство.

Двата законопроекта – на ДБ за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, и този на ГЕРБ за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна, са планувани като първа точка за четвъртък, 3 ноември.

Също в четвъртък, депутатите трябва да работят по проекта на решение на ГЕРБ за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, както и по проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Изслушването на служебния министър на енергетиката Росен Христов, което трябваше да се случи предната седмица, остава за тази като трета точка за четвъртък. То е по искане на ГЕРБ и е относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега във връзка с цени, контрагенти, тръжни процедури.

На 4 ноември ще се проведе блиц контрола, който е по правило в първия петък на всеки месец, а веднага след него депутатите ще разглеждат проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”.

По традиция пленарната седмица приключва с парламентарен контрол.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14