Икономика

През ноември газът у нас ще струва 123 лв. за мегаватчас

  01.11.2022 15:56  
През ноември газът у нас ще струва 123 лв. за мегаватчас

Синьото гориво в България продължава да поевтинява. Днес "Булгаргаз" ЕАД предложи с над 47 на сто по-ниска цена на природния газ за ноември за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В заявлението си доставчикът е посочил цена от 123,47 лева за мегаватчас (MWh) или 63,13 евро/мегаватчас. Окончателното утвърждаване на тази тарифа се очаква след броени минути.

Цената е за крайните снабдители и лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия и е изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС), съобщават от компанията.

Действащата цена за октомври е в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 г. са на нива от 130 EUR/MWh.

Първоначално обявената цена от компанията беше 166 лева за мегаватчас. Същественото намаление на предложената цена за месец ноември спрямо утвърдената цена за октомври, с над 47 на сто, се дължи на конкурентните цени, получени в рамките на проведената от "Булгаргаз" ЕАД процедура за доставка на природен газ през ноември и на намалението на цената на европейските газови пазари, съобщават от газовата компания.„

За евтиния газ в България много допринася и дългосрочният договор, който страната ни има с Азербайджан. От миналия месец страната ни получава пълните количества синьо гориво от кавказката република благодарение на интерконектора с Гърция.

Новата цена на газа в България е значително по-ниска от тази, която бихме плащали на Газпром, ако компанията не се бе отказала едностранно от договора за доставка към страната ни.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14