Шоу

Нашият дом е България почита 100 години Ден на будителите с грандиозен концерт в Русе

  31.10.2022 13:58  
Нашият дом е България почита 100 години Ден на будителите с грандиозен концерт в Русе

Държавната опера в Русе ще отбележи 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото отбелязване с празничен концерт – спектакъл под надслов „О, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ". Концертът е тази вечер, 31 октомври, от 19 часа в Доходното здание в Русе. Той се осъществява със съдействието на фондация „Нашият дом е България“.

С музика и слово от емблематични творби от годините на Българското възраждане до наши дни ще отбележим празника на строителите на българската култура и просвещение, които остават в съзнанието и сърцата ни онзи факел, озаряващ със светлината си пътя на българското самосъзнание, съобщават организаторите. Ще бъдат прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Стоянов, Змей Горянин.

Участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом – Русе, солисти – певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент и композитор Луиза Станоева, актьори-рецитатори: Янко Лозанов и Пламен Пламенов Мирянов, Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър.

Ще бъдат изпълнени химните на народните будители и на Св. св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори под диригентството на Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера – Русе, и Георги Андреев – директор на ДФА „Филип Кутев“

Билети на касата на Операта и на https://www.ruseopera.com/


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14