Икономика

Управителят на БНБ пред парламента: Сериозно изоставаме от плана за приемане на еврото

  27.10.2022 14:39  
Управителят на БНБ пред парламента: Сериозно изоставаме от плана за приемане на еврото

България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, когото депутатите изслушват в пленарна зала в момента.

"Нека да започна така – истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Точката, която разглеждаме, този въпрос се съдържа заради поставените въпроси от депутатите. Нека веднага да кажа, че въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС", коментира Радев.

Той изложи и личното си мнение - "Въпросът е дали България да остане в дълбоката периферия на Европа, или трябва да бъде направено усилие за ускоряване на процеса за присъединяване към еврозоната. Има вече сериозно забавяне".

Изслушването на ръководството на централната ни банка е по инициатива на "БСП за България".

"Целта на днешното изслушването е да чуем този независим орган, защото те нямат политически пристрастия, не са обвързани политически и могат реално да ни кажат какво ще се случи ако отлагаме решенията по тази тема", обяви Корнелия Нинова, лидер на левицата.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14