Свят

Германия: 4000 евро глоба за руския символ Z

  26.10.2022 12:55  
Германия: 4000 евро глоба за руския символ Z

Глоба от 4000 евро е наложена на 62-годишен мъж в Хамбург заради използване на руския пропаганден символ "Z".

Според обвинението около месец след началото на войната мъжът закачил бял лист с изписан на него "Z" на задното стъкло на колата си и шофирал така из Хамбург. Прокуратурата смята, че по този начин мъжът е изразил подкрепа за руската агресивна война в Украйна.
Съдът е наложил на мъжа глоба от 80 дни по 50 евро. В началото глобата е била в размер на само 60 дни, но мъжът настоява за публичен процес и обжалва, след което глобата е увеличена. Тя все още не е окончателна обаче, защото подлежи на обжалване.

Какво е значението на символа "Z"?

В началото на руската инвазия в Украйна символът "Z" беше забелязан по руските танкове и военни машини. В Русия той бързо беше възприет като пропаганден знак за подкрепа към войната. В страната често може да бъде видян на билборди и дори щампован на дрехи.

В Германия използването на този символ в контекста на изразяване на подкрепа за войната е наказуемо. Правната основа за това е член от германския наказателен кодекс, който забранява изразяването на одобрение за престъпления по начин, който би нарушил обществения ред.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14