Анализи

Проф. Ева Соколова: Русия винаги е била срещу България

  21.10.2022 10:16  
Проф. Ева Соколова: Русия винаги е била срещу България
  google

Русия винаги се е месила във вътрешната ни политика. По време на Третото българско царство от всички 62 правителства само това на Стефан Стамболов е провеждало независима политика. Това заяви пред БГНЕС проф. Ева Соколова. Тя представи книгата си „Руската намеса в съдбините на България”.

Книгата разглежда събитията не само по време на Третото българско царство, но и по време на Народна република България, така че в нея се обхваща един период от 100-150 години, от Руско-турската освободителна война до наши дни.

„Интересното е, че почти няма правителство, в чиято работа Русия да не се е месила по някакъв начин. Русия се е намесвала във всичко брутално. Нейната намеса започва още преди създаването на държавата по време на Екзархията. Един спор между граф Игнатиев и маркиз Солсбъри, който предопределя, че ако България се освободи, тя няма да бъде цяла, а ще има някакво Княжество. След това Цариградската конференция, Освободителната война, Берлинският конгрес, Съединението, абдикацията на княз Батенберг не е имало момент, в който да не сме имали тежка намеса”, каза проф. Соколова.

През 45-те години социалистическо управление хората са живели в терор, страх, недоимък и в едно страшно влияние на Русия.

„Процесите и концлагерите, и програмата в училищата, всичко е било под диктовката на Русия. За съжаление, сега всичко това е забравено, сякаш българите не се вълнуват от истинската история, а се вълнуват от тази, в която се въплъщават някакви неистини. Тези неистини и интерпретации толкова силно са повлияли на нашия народ, че е днес имаме русофили”, подчерта още общественикът и допълни, че Русия винаги се е борила срещу нашия интерес, давайки за пример Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война.

Проф. Соколова отбеляза със съжаление, че нейното поколение се е провалило в задачата да спре руското влияние в България. Нейната надежда е в младите хора, на които посвещава и своята книга. Те трябва да противодействат срещу митовете в публичното пространство, че Русия е „наша опора“.

„БСП падна на пето място, но се появиха нови русофилски партии, на които трябва да се противодейства. Руският народ е беден, но Путин не спи и за българските русофили пари винаги има. Това е много опасно”, заяви тя.

Проф. Соколова е съпруга на Йордан Соколов, председател на НС. На въпрос как ще коментира безпрецедентната ситуация в парламента и невъзможността да се избере председател, тя отговори, че депутатите не са българи, които се интересуват от историята и съдбата на България.

„Цял ден стоях пред телевизора, изпитвах и гняв, и срам, и мъка. Депутатите не мислят! Това, което се случи беше грях, последните няколко парламента са някакъв ужас”, заключи проф. Ева Соколова.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14