Новини

Румен Радев за старта на парламента: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

  19.10.2022 10:02  
Румен Радев за старта на парламента: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

Президентът Румен Радев директно определи програмата на депутатите при откриването на новото 48-о Народно събрание. В приветственото си слово на първото заседание на парламента държавният глава предложи политическите сили да приемат държавен бюджет и закони, изработени от неговото служебно правителство и отправи тежки предупреждения към "войнолюбците" сред тях.

Според Радев парламентът трябва да разреши неотложните въпроси, повдигнати от социално-икономическата криза, независимо колко дълго ще просъществува. "Избирателите ще се чувстват предадени, ако парламентарното време бъде удавено в скандали", предупреди той депутатите.

Той подчерта, че до края на годината трябва да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., и обяви, че служебният кабинет е готов да представи проект на такъв. По думите му, правителството е разработило и законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и настойчиво заяви, че очаква те да бъдат разгледани "в спешен порядък". Кабинетът ще представи пред парламента и предложенията си за модернизацията на армията, включително за закупуване на допълнителни изтребители.

В тази връзка, Радев изтъкна: "Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика – без сигурност, няма инвестиции, няма силна икономика и няма пълноценна социална политика." Това беше очевидно насочено към ПП и БСП, които критикуваха намеренията на служебния кабинет да купи нови бойни самолети, вместо да насочи бюджетните средства към социални разходи.

Като законодателни приоритети президентът добави борбата с корупцията, проблемът с "фактическата недосегаемост на главния прокурор", справянето със злоупотребата с власт и грубото погазване на правилата в ежедневието, например по пътищата от пияни и дрогирани шофьори.

Накрая Радев напомни за войната в Украйна и посочи, че основната задача на политиците трябва да бъде да пази настрана България от "пожара на войната". "Историята няма да прости на тези, които лекомислено или от корист, тласнат страната към войната. Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на българите. Имало го е преди, за съжаление, някои го правят и днес", заяви президентът. Наскоро той пряко обвини ДБ именно във войнолюбие, в същия дух е правил коментари и спрямо ПП.

ГЕРБ-СДС ПРИЗОВАВАТ КЪМ ДИАЛОГ

Единственото и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС, каза от парментарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. "България се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото – към анархия”, заяви Атанасова. И допълни, че след три служебни правителства и едно на четворната коалиция страната ни в катастрофално положение, което може да се поправи, ако депутатите стигат до съгласие на само със съмишлениците си, но и с опонентите.

Според Атанасова "политическата цена на провала е платена от онези политически субекти, които отказваха да се съобразят с реалността. Ако не надмогнат себе си – ще вървим към разпад на политическата система".

ПОЛИТИЧЕСКА БИТКА

Сериозна политическа битка се очертава още на първото заседание на новото 48-о Народно събрание. За негов председател се съревновават четирима депутати - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин (БСП) и Петър Петров (“Възраждане”). Нито един от тях обаче не изглежда да има превес над останалите.

Основните претенденти са Желязков и Минчев. Номинацията на ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен от БВ. А зад кандидата на ПП застават депутатите от ДБ. Другите двама претенденти разполагат само със силите на собствените си партии. От ДПС смятат, че кандидатът на най-голямата политическа сила, т.е. ГЕРБ-СДС, би трябвало да заеме поста, както обичайно става, но не са декларирали официално, че ще гласуват за Росен Желязков.

Иначе очакванията за работата на новото Народно събрание към момента не са големи. Вече стана ясно, че предложеният формат от ГЕРБ за провеждане на консултации с контактни групи не се приема и в тях са готови да участват само ДПС и "Български възход". Преди началото на заседанието Даниел Митов от ГЕРБ коментира, че това не е провал, а липса на далновидност сред част от партиите. "Възможностите за разговор във форматите в парламента остават. Ще търсим разговор по приоритети, трябва да започнем отнякъде", коментира Митов. 

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. В приветственото си слово той се върна към спомените си от големите политически събития на прехода и подчерта, че и днес политиците залагат предимно на агресията и отрицанието. И на няколко пъти се обърна към депутатите: "Моля ви, колеги, мислете!"

След това парламентаристите положиха клетва и изслушаха химните на България и ЕС. Докато звучеше европейският химн, депутатите от "Възраждане" демонстративно останаха по местата си.

Рашидов ще ръководи заседанието до избора на новия председател на парламента.

На първото заседание, освен президента и неговия заместник Илияна Йотова, присъстваха и много други гости: служебният премиер Гълъб Донев и неговите министри, представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Поканени бяха и бившите президенти и председатели на Народното събрание. Не присъстваха посланиците на Русия и Беларус. По решение на повечето политически сили те не бяха поканени за тържественото откриване.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14