Новини

Льовен: ПЕС трябва да продължи да подкрепя Украйна и разширяването на ЕС

  15.10.2022 18:01  
Льовен: ПЕС трябва да продължи да подкрепя Украйна и разширяването на ЕС

Партията на европейските социалисти трябва да продължи да подкрепя Украйна и разширяването на ЕС с нови страни-членки, заяви новоизбраният президент на ПЕС Стефан Льовен. По време на конгреса на партията в Берлин той очерта своите приоритети като нов лидер на лявото политическо семейство. 

Разширяването на ЕС към Западните Балкани, Грузия, Украйна и Молдова трябва да продължи, подчерта Льовен и очерта като основни приоритети справяне с енергийната и мигрантската криза, за които, по думите му са нужни общи европейки решения. 

По отношение на зелената сделка той обърна внимание, че има нужда от ясни мерки и разчети. Европа подпомага с военна техника и финансово Украйна и трябва да продължи, заяви президентът на ПЕС Стефан Льовен.

На въпрос на българските медии защо обаче се говори само за изпращане на още оръжия за Украйна, но не и за връщане на масата на преговорите Стефан Льовен заяви:

"Трябва да разглеждаме ситуацията в два аспекта. Първо, много е важно да дадем на Украйна възможностите да се отбранява срещу агресора. Да, мирът задължително трябва да се постигне. Мирът за Украйна трябва да се отвоюва. Но не бива да се допусне Русия да спечели войната“. Льовен благодари на предшественика си Сергей Станишев за "отлично свършената работа" начело на ПЕС и заяви, че ще направи всичко възможно да поддържа това "високо ниво". 


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14