Анализи

Асен Меджидиев: Увеличението на заплатите в здравеопазването не е осигурено, било е PR акция

  15.10.2022 17:58  
Асен Меджидиев: Увеличението на заплатите в здравеопазването не е осигурено, било е PR акция

Обещаното и разписано увеличение на заплатите в здравеопазването не е било финансово осигурено от предишното правителство нито за болниците, нито за спешната помощ. Това каза служебният здравен министър Асен Меджидиев в Сандански, по време на медицински форум. Кореспондентът ни Кети Тренчева с още информация: Подписаният Национален рамков договор в здравеопазването и заповедта на предишния здравен министър на практика ще отпаднат след второинстанционното решение на Върховния административен съд, заяви министър Асен Меджидиев. Той определи поведението на предишното правителство като PR - акция: 

"Факт е, че са недостатъчно оценени и лекари, и медицински сестри. Нашият служебен кабинет е от два месеца, но ще го кажа в прав текст: В предишния кабинет предишният министър на финансите съвместно с министъра на здравеопазването направили са пиар-акцията да кажат: "Ние вдигаме заплатите!" Да, но нито е даден финансовия ресурс, да не кажа, знаете и проблемите с РЗИ. Напълно подкрепям исканията".

Министър Меджидиев не отрече, че е притеснен от назряващото и основателно напрежение в различни структури на здравната система, а единственият изход от ситуацията, според него е: 

"Трябва да има бюджет, да се гласуват тези пари и затова искам максимално бързо парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора". Регистърът на лекарските грешки и добрите медицински практики, които се обсъждат на форума в Сандански, трябва да бъде право и отговорност на самия Лекарски съюз, категоричен е министърът: 

"Трябва да се дадат права на Етичната комисия на Лекарския съюз, да може Лекарският съюз да се самоконтролира".


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14