Новини

Три политически формации се обявиха против намесата на политици в работата на медиите

  07.10.2022 08:10  
Три политически формации се обявиха против намесата на политици в работата на медиите

Ден след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се опита да изгони репортер на "Дневник" от пресконференция на партията, а действията му бяха остро осъдени от Асоциацията на европейските журналисти, три политически сили и Съвета за електронни медии излязоха с позиции за случилото се.
Първи във "Фейсбук" се изказа лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев. Той цитира думите на Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш", и лаконично добавя, че подкрепя стремежа на журналистите към високи професионални стандарти независимо от позициите, които защитават. "Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии", пише Янев.
В следобедните часове от "Демократична България" също изпратиха обща позиция до медиите. Още предишния ден пък отделни представители на коалицията - съпредседателят на "Зелено движение" и новоизбраният депутат Ивайло Мирчев, разкритикуваха поведението на лидера на "Възраждане" от свое име.
В позицията си обединението осъжда "подобно недопустимо за политици поведение" и напомня на г-н Костадинов и неговите придружители, че "политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите".
Според "Демократична България" в България тече опасен процес - на бавна делегитимация на демократичните институции и политическия дебат.
​Ако като общество допускаме без реакция подобно погазване на демократичните принципи, ние сме само на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол.
"Вместо постоянен журналистически и граждански контрол върху работата на народните представители и управляващите към публиката тече нескончаем монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в контролирана среда и сред незаслужен медиен комфорт. Резултатът се вижда: апатични негласуващи граждани, поредица от парламентарни кризи и възход на елементарния - и опасен - популизъм", пише в позицията.
От обединението припомнят, че БТА е националната телеграфна агенция на България и обявените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой не, и призовават всички политически сили да осъдят действията и поведението на "Възраждане".
"Призоваваме и всички журналисти към солидарност с техните колеги. Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична държава като България", завършва текстът на позицията.
От "Продължаваме промяната" използваха поканата към медиите за тяхна пресконференция, която ще се проведе утре (7 октомври), за да отбележат, че "всички медии са добре дошли". В съобщението формацията отбелязва, че е "абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа до журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите".От СЕМ също излязоха с позиция. В нея се призовава политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение, като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. "Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото", посочват от СЕМ.


Анкета

Подкрепяте ли даването на оръжие на Украйна?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14