Новини Свят

Руската Дума единодушно одобри анексирането на окупирани украински територии

  03.10.2022 21:36  
Руската Дума единодушно одобри анексирането на окупирани украински територии

Депутатите в Държавната дума на Русия единодушно подкрепиха анексирането на контролираните от руската армия територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

В съответствие с предложените от президента Владимир Путин федерални конституционни закони новите региони влизат в състава на Руската федерация като четири отделни субекта. До 1 януари 2026 г. ще действа преходен период, през който  регионите ще се интегрират в икономическата, финансовата и правната система на Русия. От 1 януари догодина навсякъде се въвежда руската рубла. Дотогава се допуска използването и на украинската гривна. В качеството си на специален представител на президента по ратифицирането на договорите министърът на външните работи Сергей Лавров заяви пред депутатите:

"Растат реалните заплахи за живота и безопасността на хората, грубите и масовите нарушения на правата на човека, включително дискриминация и преследване заради национална принадлежност, език, вероизповедание и политически убеждения. Ние реагираме не на измислени заплахи в далечни страни. Ние защитаваме нашите граници, нашата родина, целия наш народ". Попитан в какви точно граници новите територии стават част от Руската федерация, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: 

"Луганската и Донецката народна република - в границите от 2014 г. Херсон и Запорожие - ще продължим да се съветваме по въпроса за границите с населението на тези области".  

Песков не можа да отговори на въпроса дали контролираните от Киев части от Херсонска и Запорожка област са украински или руски територии. Той беше помолен да коментира острите критиките на чеченския лидер Рамзан Кадиров по адрес на руските военни. Говорителят на Кремъл определи изказването на Кадиров като “много емоционален момент” и допълни, че предпочита да се придържа към по-балансирани и обективни оценки.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14