Свят

Започва Нобеловата седмица

  03.10.2022 10:20  
Започва Нобеловата седмица

В Стокхолм започва Нобеловата седмица, през която ще бъдат обявени носителите на престижните награди, съобщи на сайта си Нобеловата фондация.

По традиция Нобеловата награда за физиология или медицина открива обявяването на престижните отличия днес. В следващите дни - на 4 и 5 октомври, ще станат ясни лауреатите съответно за физика и за химия.

Нобеловата награда за литература ще бъде оповестена на 6 октомври.Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 7 октомври, в Осло.Отличието за икономика, което не е сред оригиналните награди, е на 10 октомври.

От фондацията обявиха, че са взели решение да поканят лауреатите за 2022 г. заедно с тези от 2020 г. и 2021 г. на Седмицата на Нобеловите тържества през декември. Те ще присъстват на връчването на отличията, а след това ще се включат и в специалното тържество в кметството в Стокхолм.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват за 10 декември - денят, в който се отбелязва годишнина от смъртта на Алфред Нобел. Последните две години те се проведоха основно в онлайн формат заради пандемията от КОВИД-19.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-много на трима души. Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия в размер на 10 милиона шведски крони (1,14 милиона щатски долара)./Fakti

 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14