Свят

Президентът Джими Картър празнува 98-ия си рожден ден

  01.10.2022 13:18  
Президентът Джими Картър празнува 98-ия си рожден ден
  google

Джими Картър, който вече е най-дълго живелият в историята президент на САЩ, ще отпразнува 98-ия си рожден ден днес със семейството и приятелите си в Плейнс, малкото градче в Джорджия, където той и съпругата му, 95-годишната Розалин, са родени в годините между Първата световна война и Голямата депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Последният важен момент за 39-ия президент идва в момент, когато Центърът "Картър", който съпрузите Картър създават заедно след един мандат в Белия дом, отбелязва 40 години от дейността си в насърчаването на демокрацията и разрешаването на конфликти, наблюдението на избори и подобряването на общественото здраве в развиващия се свят.

Джеймс Ърл Картър-младши печели президентските избори през 1976 г., след като започва кампанията като малко известен губернатор на Джорджия с един мандат. Изненадващото му представяне на изборите в Айова утвърждава малкия щат в Средния Запад като епицентър на президентската политика. Картър побеждава президента Джералд Форд на общите избори, главно благодарение на това, че успява да се наложи в Юга, преди родният му регион да се преориентира към републиканците.

Възпитаник на Военноморската академия и офицер от военноморския флот, Картър печели в немалка степен благодарение на обещанието си никога да не лъже електората, уморен от войната във Виетнам и скандала "Уотъргейт", довел до оставката на Ричард Никсън от президентския пост през 1974 г. Четири години по-късно, неспособен да овладее инфлацията и да смекчи гнева на избирателите заради американските заложници, държани в Иран, Картър губи 44 щата от Роналд Рейгън. През 1981 г. той се завръща у дома в Джорджия на 56-годишна възраст.

Самият Картър в голяма степен се е оттеглил от политиката. Години наред след поражението му през 1980 г. демократите го избягваха. През последните изборни цикли той се радва на връщане на вниманието към него, като през 2020 г. го посещават няколко кандидати за президентския пост от Демократическата партия, а през 2021 г. - президентът Джо Байдън, който през 1976 г. е първият американски сенатор, подкрепил президентската кандидатура на Картър.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14