Свят

Германският канцлер Олаф Шолц е с коронавирус

  26.09.2022 16:26  
Германският канцлер Олаф Шолц е с коронавирус

Германският канцлер Олаф Шолц днес е дал положителна проба за коронавирус, съобщи неговият говорител Щефан Хебещрайт, цитиран от  ДПА.

 

64-годишният Шолц е проявил симптоми на лека настинка и веднага се е изолирал, след като научил резултата си за COVID. Той е отменил участието си във всички събития през тази седмица, припомня ТАСС. В момента канцлерът е в Берлин.

Миналата седмица канцлерът взе участие в Общия дебат на 77-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а вчера се завърна от пътуване в страните от Залива. Той посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. Основната тема на преговорите беше осигуряването на газови доставки за Германия.

Германия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха вчера споразумение, което предвижда арабската държава да достави през 2022 г. и 2023 г. на Берлин втечнен природен газ и дизел. Шолц се срещна с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който също присъства на подписването и "приветства" споразумението за енергийна сигурност, добавя WAM.

Официалният документ предвижда износ на втечнен природен газ за Германия (ВПГ) в края на 2022 г., а след това доставки на допълнителни количества през 2023 г.

Осведомителната агенция WAM съобщава за директна доставка на дизел този месец и за споразумение за доставка на 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.

Съгласно споразумението ОАЕ ще осигурят "товар ВПГ, който ще бъде доставен в края на 2022 г. и използван за пускането в експлоатация на германския плаващ терминал за ВПГ в пристанището на Северно море Брунсбютел.

Държавната петролна компания на ОАЕ АДНОК (ADNOC) осъществи първата си директна доставка на дизел за Германия този месец и "ще осигури до 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.", според същия източник.

От Саудитска Арабия германският лидер започна обиколката в държави от Залива с надежда да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да облекчат енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна. В Абу Даби Шолц подчерта, че е много важно да не се разчита на един енергиен доставчик, а на възможно най-много. Зависимостта от един доставчик "със сигурност няма да се случи отново", каза федералният канцлер, цитиран от ДПА.

ОАЕ разполагат със седмия по големина запас от природен газ в света.

По време на посещението си канцлерът засади дърво в мангров парк и по този начин символично отдели внимание и на околната среда, съобщи Асошиейтед прес. По-късно Шолц замина за Катар, богата на газ държава, за срещи с емира Тамим бин Хамад Ал Тани.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14