Икономика

В ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия

  26.09.2022 08:42  
В ЕС настояват за забрана на вноса на диаманти от Русия

Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от мерките, с които европейците да отговорят на ескалацията на конфликта в Украйна, съобщава Ройтерс.

Ако бъде прието, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти - Антверпен.
Такава забрана вече е била предлагана, но винаги се е натъквала на вето от Белгия.

По-рано този месец белгийският премиер Александер де Кро обясни, че евентуално спиране на вноса на руски диаманти ще бъде "огромна загуба" и удар по бранш, който дава 5 процента от експорта на Белгия и издържа 30 хиляди работни места в страната. Според източници на Ройтерс обаче белгийското правителство е склонило да се откаже от ветото си, след като руският президент Владимир Путин обяви мобилизация и намерения да анексира десетки хиляди квадратни километри украинска територия, предаде БНР.

Руската група компании "Алроса" е най-големият производител на необработени диаманти в света - 30 процента от глобалния добив през 2021 година. Продажбите, реализирани от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 милиарда долара - главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев, който първи настоя за ембарго върху руските диаманти, посочи, че Русия използва тези приходи, за да финансира агресията си срещу Украйна.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14