Автомобили

Toyota затваря завода си в Русия

  24.09.2022 12:29  
Toyota затваря завода си в Русия

На фона на продължаващата война на Русия с Украйна, Toyota обяви, че ще прекрати трайно производството на превозни средства в завода си в Санкт Петербург. Това е единствения завод за производство на автомобили Toyota в Русия, което на практика ще сложи край на всички операции за производство, които компанията има в страната. Все пак от компанията ще запазят операциите си по продажби на автомобили, части и други компоненти за тях.

Toyota спря временно производството в завода в Санкт Петербург на 4 март тази година, малко повече от седмица след като Русия започна нашествието си в Украйна. Санкциите, поставени на Русия, предизвикаха сериозни прекъсвания в линиите за доставка, въпреки че Toyota поддържаше завода в състояние на готовност през последните седем месеца, ако обстоятелствата се променят.

В изявление на Toyota, публикувано на 23 септември, компанията казва, че не вижда индикации за рестартиране на операциите в скоро време, обявявайки, че затваря завода за постоянно. Служителите, засегнати от закриването, ще получат помощ от Toyota за преназначаване, обучение за нови умения и „, финансова подкрепа според законовите изисквания“."

Строителството на съоръжението в Санкт Петербург започна през 2005 година, а производството стартира през 2007 г. с Toyota Camry. По-късно се разшири, за да включи RAV4 през 2016 г. При пълен капацитет заводът може да произвежда 100 000 превозни средства годишно, които се продават предимно в Русия. Някои модели бяха изнесени в близки страни като Беларус. Що се отнася до бъдещето на завода, Automotive News Europe съобщава, че Toyota може да продаде съоръжението, въпреки че нищо не е официално. Говорител на Toyota каза пред изданието, че ако фабриката бъде продадена, тя няма да произвежда просто ребрандирани модели на Toyota.

Краят на производството в Русия не означава, че Toyota ще напусне страната изцяло. С превозни средства на пътя и изградена мрежа за търговия на дребно, автопроизводителят все още ще има присъствие в Москва, за да се справи с обслужването на съществуващите клиенти на Toyota и Lexus. Въпреки това, дори тази част от бизнеса ще бъде преструктурирана, за да отговаря на настоящата ситуация.

 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14