Новини Свят

Испания няма да признае незаконния референдум, организиран от Русия

  23.09.2022 22:06  
Испания няма да признае незаконния референдум, организиран от Русия

Испания няма да признае незаконния референдум, организиран от Русия в окупираните украински територии, обяви премиерът Педро Санчес от трибуната на ООН. Той е в Ню Йорк за участие в 77-ото Общо събрание на ООН, откъдето подкрепи Украйна.

В речта си Санчес осъди "фалшивите референдуми“ на Путин и заяви, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна. Повтори и ангажимента си за борба с продоволствената криза, причинена от руската "блокада на износа на зърно от Украйна " и уточни, че Испания ще предвиди 151 милиона евро дарения и 85 милиона евро кредити за тази кауза през следващите три години. Ангажира се и да "насърчава екологичния преход“ за облекчаване на енергийната криза, предизвикана от действията на Русия и войната в Украйна. 

Призова за "основна реформа на електроенергийния сектор в целия Европейски съюз", за да се изключи Путин от доставките на газ. Речта му обхвана темите за равенството между половете, борбата с климатичните промени, пандемията и процеса на ваксинация, както и статута на Гибралтар. Накрая призова за политическо решение относно правото на самоопределение на народа на Сахарави, като каза, че страната му ще продължи да подкрепя бежанците от там. Завърши с уверението, че мароканският план за автономия е "най-сериозната, надеждна и реалистична основа" за решаването на спора с Алжир.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14