Новини Свят

Марк Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

  23.09.2022 21:01  
Марк Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

Холандският премиер Марк Рюте заяви в петък, че руският президент Владимир Путин "няма да спре на Украйна, ако ние не го спрем сега". В обръщението си към Общото събрание на ООН Рюте настоя, че "агресията на Русия трябва да бъде спряна" и заяви, че атаката на Москва срещу Украйна не е провокирана. Той обеща да продължи да подкрепя Украйна и да й предостави допълнителна военна помощ, която работи.

Холандският премиер добави, че неотдавнашната реч на Путин относно мобилизацията и готовността да се използват "всякакви средства" за защита на Русия е знак за "паника" и "слабост", твърдейки, че Путин е наясно, че губи конфликта. "Празните руски заплахи остават студени", настоя Рюте.

"Не казвам, че сме във война с Русия в буквалния смисъл на думата, но трябва да помогнем на Украйна с всички ресурси, за да спечели тази война. Ние правим това за себе си, а не за Украйна", каза по-рано Рюте в реч пред парламента, съобщава "Анадолу". Руският президент Владимир Путин иска да създаде велика "Руска империя ... тази война няма да свърши с Украйна".

"Тогава коя е следващата жертва? Тогава последствията за Украйна, съседните страни и НАТО и Холандия като цяло ще бъдат много по-големи." 

"Също така сме под голяма заплаха от война. Това засяга нашата сигурност, нашата свобода и нашето благополучие", добави той. Рюте каза, че Холандия не може да позволи на Путин да унищожи "всичко, което сме изградили заедно в Европа след Втората световна война", добавяйки, че "не можем да се върнем към епоха, в която силата на силните надделява. Не можем да се върнем към сериозни нарушения на човешките права, изтезания и масови гробове".

Той подчерта, че не е вариант Холандия "да се откаже да подкрепя санкциите, за да купува отново евтин газ от Русия. Това би означавало да приемеш изнудване".


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14