Новини Свят

Китай подкрепи Европейския съюз в конфликта с Украйна

  23.09.2022 18:50  
Китай подкрепи Европейския съюз в конфликта с Украйна

Китай се опитва да не изостря конфликта в Украйна, но смята, че по-нататъшното му удължаване противоречи на интересите на всяка от страните. Това каза в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк китайският външен министър Ван И. Той добави, че ситуацията може да бъде разрешена чрез пряк диалог без предварителни условия, съобщи китайската държавна агенция "Синхуа".

"Подкрепяме ЕС и водещите европейски страни да продължат активното посредничество и да положат всички усилия за постигане на мир", каза Ван И в разговор с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Китайският външшен министър отбелязва негативното влияние на конфликта, което става все по-сериозно. Той нарече основен приоритет "подновяване на диалога без предварителни условия". Според него на преговорите страните трябва да обсъдят "основателните си опасения и да предложат възможни варианти за разрешаването им". Тези усилия трябва да доведат до мир, смята Ван И. Отдръпването на китайската подкрепа за Русия се забеляза още на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд в средата на септември. 

След срещата на Путин със Си Дзинпин руският президент за пръв път намекна, че Пекин може да не одобрява нахлуването на Москва в Украйна. Путин каза, че разбира, че Си има "въпроси и опасения", като също така похвали китайския лидер за неговата "балансирана" позиция по отношение на войната. Индийските медии открито критикуват Путин, че е отворил кутията на Пандора с т.нар. частична мобилизация. Мониторингът на "Би Би Си"отбелязва, че дори в китайските социални мрежи може да се открие критика на решението на Путин. 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14