Икономика

За петилетка Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа

  22.09.2022 20:28  
За петилетка Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа

Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар през следващите пет години. Това заяви днес министърът на енергетиката на страната Парвиз Шахбазов на Петата румънска международна газова конференция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Водим сериозни дискусии с всички наши партньори, включително с Европейската комисия, по повод разширяване на Южния газов коридор. Тук можем да говорим за средносрочни цели - искаме през следващите пет години да удвоим доставките на природен газ за Европа. Става сума както за увеличаване на доставките до партньорите, които вече получават наш газ, така и за географско разширяване на доставките", уточни министърът.

Той подчерта, че за постигането на тази цел ще бъдат необходими "междуправителствени консултации и инвестиционни решения".

Само за текущата година Азербайджан възнамерява да увеличи износа на газ за европейския пазар с 40 процента до 11,5 млрд. куб метра, като по този начин Южният газов коридор ще достигне пълна мощност, допълни Шахбазов.

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор. Доставките, планирани за 25 години, предвиждат износ на над 10 млрд. куб метра синьо гориво годишно за европейския пазар. От тези количества 8 млрд. куб метра са за Италия, а по 1 млрд. куб метра - за Гърция и България.

Интегрираната система от тръбопроводи Южен газов коридор е с дължина 3500 км и преминава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Капацитетът на системата е 16 млрд. куб метра, а основен източник на суровината е находището "Шах Дениз", чиито запаси се оценяват на 1,2 трлн. куб метра.


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14