Новини Свят

В Уестминстърското абатство приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет II

  19.09.2022 16:36  
В Уестминстърското абатство приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет II
  БНР

В Уестминстърското абатство в Лондон приключи погребалната церемония на британската кралица Елизабет Втора. Ковчегът с тленните ѝ останки пристига пред арката Уелингтън в Хайд парк, откъдето ще бъде превозен с катафалка до двореца Уиндзор. 

С тържествена процесия ковчегът бе пренесен тази сутрин от залата Уестминстър, където бе положен 4 дни за поклонение, до Уестминстърското абатство, теглен от 142-ма моряци на оръдейна платформа. Той бе следван от децата на кралицата, начело с крал Чарлз Трети и синовете на краля - принцовете Уилям и Хари. След това ковчегът бе внесен в абатството, където своите места бяха заели 2 000 гости – държавни глави и правителствени ръководители от цял свят, монарси, висши фигури от политическия живот. Сред тях бе и българският президент Румен Радев. Погребалната служба продължи около час и завърши с двуминутно мълчание, съблюдавано в цялото Обединено кралство и британския химн, изпят не само от хора, но и от присъстващите.

С нова процесия от Уестминстърското абатство ковчегът бе пренесен до арката Уелингтън в Хайд парк под звуците на маршируващ оркестър, което даде последна възможност на хиляди хора, събрали се по трасето, да зърнат ковчега. "Биг Бен" отмерваше с камбанен звън всяка минута. Журналистът от Би Би Си Хю Едуърдс коментира, че погребална процесия с такъв размах не е имало във Великобритания от 70 години, от времето на погребението на крал Джордж Шести през 1952 година.

Повече от 3 000 военни вземат участие в процесията. От арката Уелингтън  започва следващата част от погребалата процесия. Ковчегът, натоварен на катафалка, ще бъде превозен до двореца Уиндзор за фактическото погребение на кралицата. Първо ковчегът ще бъде пренесен в църквата "Сейнт Джордж", където ще има нова служба. По-късно само в тесен семеен кръг ковчегът ще бъде спуснат в кралската гробница в църквата. 


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14