Икономика

Най-пострадали са лозовите масиви след бурята в Бургаско

  19.09.2022 10:27  
Най-пострадали са лозовите масиви след бурята в Бургаско
  БНР

Продължава разчистването на паднали дървета и клони след бурята в събота в Бургас и Поморие. Частичното бедствена положение в Поморие ще остане, докато се опишат и остойностят всички нанесени щети.

Най-пострадали са лозовите масиви. Засегнати са над хиляда декара и е унищожена продукция от над един милион тона. Днес три комисии от Областната служба земеделие и гори ще описват състоянието на лозята.

Ситуацията е много тежка, каза един от засегнатите лозари Младен Върбанов: "За съжаление червените гроздя масово са поразени. Някои по-късни бели сортове като Юни блан и Димят основно. Загубите са големи, лошото е, че ураганният вятър събори телените конструкции и се налага да се увеличат разходите за възстановяването им".

 

Всички пострадали стопани трябва да подадат заявления за нанесените щети, заяви облстатният управител на Бургас Мария Нейкова:

"Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба "Земеделие и гори". В община Поморие е организирана приемна в общината, за да улесни хората. С разпореждане на министър Гечев няколко междуведомствени комисия започват да обхождат пораженията на стопаните за да може да се установят щетите. Те са огромни, за съжаление, липсват лозови масиви".


Анкета

Притеснявате ли се от ескалацията на войната и от реална заплаха за страната ни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14