Анализи

Краят на COVID-19 наближава

  14.09.2022 22:30  
Краят на COVID-19 наближава

Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от КОВИД-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу новия коронавирус, който до момента е причинил смъртта на над шест милиона души, предаде Ройтерс.

"Все още не сме стигнали дотам. Краят (на пандемията) обаче наближава", заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция, предаде БТА. Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто тя обяви през март 2020 г. ситуацията с новия коронавирус като пандемия, отбелязва Ройтерс. Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се, което доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване.

Разгръщането на кампании за ваксиниране и терапии помогна да се спре тежестта на заболяването. Смъртните случаи от КОВИД-19 през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., по данни на СЗО.

Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики и да ги укрепят за противодействие на КОВИД-19 и бъдещи вируси, заяви Гебрейесус. Той също така призова държавите да ваксинират 100 процента от хората от високорисковите групи от населението и да продължат да правят тестове. Шефът на СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Случаите на маймунска шарка също бележат тенденция на спад, но Тедрос призова страните да продължат борбата срещу това заболяване. Представители на СЗО заявиха миналия месец, че е възможно да се премахне огнището на маймунска едра шарка в Европа, като се засилят ваксинирането и тестването.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22