Икономика

Близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм

  14.09.2022 10:20  
Близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм
  БНР

От началото на годината в 12 общини, които предлагат СПА туризъм, има общо над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване, което показва сериозен интерес и развитие на подсектора. Това съобщи министърът на туризма Илин Димитров, който участва в Деветия конгрес на българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Сапарева Баня.

Той съобщи още, че ново звено в Министерството на туризма ще се занимава с възможностите за кандидатстване на бизнеса от сектор туризъм по програмите на Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвена е и брошура в помощ на хотелиерите и туристическите предприятия. 

„Идеята е да направим един телефон, на който може да се отправят запитвания, едни мейл и да работим активно със сектора. Когато някой има идея, той да попита дали е допустима. Днес излезе брошура, чрез която бизнеса може да се ориентира какво предстои, какви са крайните срокове. Тя ще бъде публикувана и на страницата на министерството на туризма заедно с нашия бюлетин. В този Бюлетин ще бъдат показвани всички възможни проекти и програми, ще има мейл и телефон за връзка.

Конгрес на българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Конгрес на българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август, което е добър индикатор за привлекателността и предпочитанията на българите за този вид туризъм, като неговия дял нараства, каза Илин Димитров. Най-голям брой нощувки са реализирани в община Велинград над 197 хил., в община Хисаря – над 88 хил., приблизително същия е броят в община Разлог – 86 хил., следвана от Сандански, Троян, Павел Баня, Гърмен, Сапарева Баня с над 31 хил., Девин, община Кюстендил, Вършец и Минерални бани. Илин Димитров посочи, че в момента е оползотворен едва под половината от реалния потенциал за развитие на балнео и СПА сектора у нас. 

„България е на второ място по извори в Европа, на първо по качеството им и притежава истинско течно злато. Важно е да изтъкнем, че България разполага и с отлична материална база и подготвени медицински специалисти на световно ниво.“ 

Министър Димитров посочи като успех за страната ни възможността здравно осигурени в Германия да провеждат у нас възстановителните си процедури: 

„За значителен напредък считам и постигнатата през 2019 година договореност с германските здравни каси, като граждани на Германия могат да се лекуват в България. Ние непрекъснато работим в тази насока – чрез срещи, промотиране на дестинациите, както и редица срещи на политическо и експертно ниво“ 

Вече има хотели, в които може да се заплаща с ваучерите за храна, но туризмът все още стои малко статичен и е необходима по-голяма активност от страна на сектора, коментира още Министър Илин Димитров.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22