Автомобили

Китайска компания купува завода на Mercedes-Benz в Русия

  09.09.2022 10:30  
Китайска компания купува завода на Mercedes-Benz в Русия

Заводът на Mercedes-Benz в Есипово, близо до Москва, най-вероятно ще стане собственост на китайска компания, която произвежда автомобили. Това съобщи ТАСС с позоваване на губернатора на Московска област Андрей Воробьов. Все още не се съобщава коя фирма възнамерява да закупи обекта близо до Москва.

По-рано се появи информация, че голям руски дилър на автомобили може да стане купувач на спряно предприятие. Сега Андрей Воробьов отбеляза, че „наистина се надява“ на връщането на Mercedes-Benz в Русия. Въпреки това, дори и без германския концерн, предприятието близо до Москва няма да остане без да работи. В момента се избира надеждна китайска компания, която има стабилни данни за продажбите. Според Воробьов ситуацията със завода на Mercedes-Benz трябва да бъде разрешена до края на тази година. Въпреки несигурността, свързана с бъдещата му съдба, губернаторът очаква, че „Mercedes ще работи под една или друга форма“.

Фактът, че Mercedes-Benz възнамерява да се отърве от руския завод, беше съобщен от вътрешни лица в края на август. Тогава обаче беше отбелязано, че дилърската компания Avtodom може да стане нов собственик и сделката беше почти завършена. Освен производствената площадка, германците ще продадат и офис сградите си във Вешки.

Строителството на завода, собственост на Mercedes-Benz Manufacturing Rus, започна през 2017 година, а конвейерът беше пуснат през пролетта на 2019 г. Обемът на инвестициите в него възлиза на около 250 милиона долара. Общите загуби на Mercedes заради изтеглянето от Русия се оценяват на 1.4 млрд. евро.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22