Анализи

Крум Зарков: Главните прокурори контролират изпълнителната власт, така участват в политиката

  07.09.2022 14:07  
Крум Зарков: Главните прокурори контролират изпълнителната власт, така участват в политиката

Главните прокурори контролират цялата изпълнителна власт, заяви пред Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков. "Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционният съд", добави той.

Зарков е на мнение, че проверките на прокуратурата трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания, защото в противен случай се обезсмисля съществуването на много независими държавни органи. 

Служебният министър повтори ангажимента си да подготви всички належащи закони, вкючително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост, така че те да могат да бъдат приети максимално бързо след конституирането на 48-НС.

Зарков добави, че той ще предложи създаването на нов орган, който да разследва само корупцията по високите етажи на властта. Законопроектът ще стъпи на проектозакона за КПКОНПИ на ПП, ДБ и БСП, който бе внесен в последните дни на 47-НС. Служебният министър смята, че членовете на новия орган не следва да бъде избиран от парламента:

"Ако той бъде избиран от парламента, това означава, че ще го назначава мнозинството, което пък ще крепи правителството. Това не ми се струва работещ вариант и следващата седмица ще предложим други решения."

Зарков съобщи още, че кабинетът ще представи предложението за обособяването на такъв орган.


Анкета

Доволни ли сте от изборните резултати?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22