Анализи Новини

Никола Вапцаров избяга да води листата на Мая в родния си край

  30.08.2022 16:24  
Никола Вапцаров избяга да води листата на Мая в родния си край

Лидерката на "Изправи се България" Мая Манолова вкара протежето си Никола Вапцаров в листата в 24-ти район в София за изборите за Народно събрание. Той ще е кандидат за депутат от формацията въпреки, че е голям данъчен длъжник заедно с цялата си фамилия, показа наскоро проверка на ПИК. Вапцаров избяга от родния си край - Банско, където няма да е водач на листата за област Благоевград. Бъдещият депутат трябва да е пример за обществото, а не да нарушава законите, коментират местните хора в Банско.

Никола Вапцаров дължи над 69 000 лв. на община Банско за местни данъци и такси за хотел "Шато Вапцаров", на който е собственик. Това показва справка на сайта на Община Банско. Политикът е наследник на поета Никола Вапцаров и е срам за местните, защото те си плащат задълженията, но той отказва. За пореден път ситуацията показва, че политиците нямат срам, коментират те.

Неговата фамилия като цяло има задължения в размер вече над 213 000 лв. данъци към общината. Скандалът между тях и кметството в Банско е от години. Семейството на Никола Борисов Вапцаров заедно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат огромната сума за неплатени данъци от 2008 г. насам. Дадени са и на съдия изпълнител.

Наследниците плащат данък от 2003 г. за определената им с решение на съда собственост върху част от къщата-музей на Вапцаров по 150 лв. на година. Общината през 1982 г. преотстъпва право на строеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „Шато Вапцаров”. През 2003 г. го купуват за 2467 лв.

Припомняме, че въпросният Никола Вапцаров от "Изправи се България", който днес е политик, е наследник от редиците на БКП. Интересен момент е, че той беше зам.-кмет на община Младост по времето на кметицата Десислава Иванчева. Той е приближен на бившия кадър на БСП Георги Кадиев, твърдят от обкръжението им. Кадиев лъсна, че се е срещал със злополучния банкер Цветан Василев. Той бил искал пари от него, за да разцепи БСП.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22