Свят

Въоръжените сили на Украйна атакуват мощно. Започна битката за Херсон

  29.08.2022 16:52  
Въоръжените сили на Украйна атакуват мощно. Започна битката за Херсон
ВСУ напредват към Херсон.
  google

Преди часове започна мощна офанзива на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Херсонска област. Част от руските сили вече са обърнати в бягство, първата линия на отбрана е пробита. Руснаците са изоставили дори оръжието и боеприпасите си.

Пълна картина на случващото се в момента няма, но в украинските Телеграм канали настроението е приповдигнато.

15:50 часа - Жителите на Херсон бяха призовани да се скрият на безопасни места, да се снабдят с храна и вода и да се снабдят с аптечки за първа помощ.

15:25 часа - В Херсон се чуват експлозии.

15:21 часа - Съобщава се за изстреляни ракети от окупираната Херсонска област към Николаевска област.

15:10 часа - Пристигна реакция на руския ръководител на Крим Сергей Аксьонов. Той твърди, че няма настъпление на ВСУ. По този повод от Киев коментираха, че очакват следващите му изявления да са за "жест на добра воля" от страна на руските нашественици.

14:55 часа - Водещият на CNN Джим Саюто, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната на САЩ, заяви, че украинската армия е започнала да "проучва" фронтовата линия в южната част на страната, преди да подготви мащабна контраофанзива.

14:35 часа - Ръководителят на съвместния пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк направи изявление във връзка с настъплението на ВСУ в Херсонска област и призова за сдържаност.

"Всяка военна операция се нуждае от тишина. В условията на хибридна война подобни реакции на новини от фронта са пагубни за ВСУ. Новината за настъплението в южна посока е налице, тя вдъхновява украинците. Но засега трябва да осъзнаем, че всяко действие трябва първо да бъде завършено, само тогава то ще бъде ефективно. Сега трябва да изчакаме и да разберем правилата и последователността на действията на военните части", каза тя.

Гуменюк подчерта, че вражеските сили в Южна Украйна са доста мощни.

14:27 часа -  Обявена е евакуация в окупираната Нова Каховка, съобщават руските средства за масова информация.

14:25 часа - Украинските канали в Телеграм вече "празнуват" съобщения, че украинските въоръжени сили са превзели Сухой Ставок в посока Херсон. Това съобщение се появи в Телеграм канала "Валерий Залужний", който обаче не е официалният канал на главнокомандващия на ВСУ.

14:20 часа - В Берислав е регистриран удар по завода за металорежещи машини, където се намират окупаторите. Освен това има информация за удар по кръстовище в района на Берислав, където руските части също са били напълно унищожени. В близката Гавриловка са е нанесен удар по склад с боеприпаси на руснаците.

14:10 ч. - В Херсонска област се чуват бомбардировки и стрелби. Местните жители съобщават, че на Антоновския мост отново са долетели "подаръци" от украинските хаймарси.

14:00 ч. - Заместник-началникът на Одеската областна военна администрация Олексий Мацулевич написа, че официално вече са започнали боевете за Херсон. После изтри въпросното съобщение в Телеграм.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22