Свят

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около АЕЦ Запорожие

  19.08.2022 11:59  
Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около АЕЦ Запорожие
  БНТ

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около Запорожката АЕЦ. Според Москва това би направило съоръжението "по-уязвимо".

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за готвени провокации в района на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа. И двете страни съобщават за атаки през изминалата нощ.

Пожар избухна в склад за боеприпаси близо руския град Белгород, който се намира на границата с Украйна. Наложила се е евакуацията на 2 села. Има съобщения и за експлозии в района Севастопол, в Крим.

Днес в Харков е обявен ден на траур след масирания обстрел на гражданска инфраструктура през изминалите 48 часа. Ускорен износ на храни през Черно море и възможностите за прекратяване на войната - част от акцентите по време на срещата между президентите на Турция и Украйна - Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски, и генералния секретар на ООН - Антониу Гутериш.

"Украйна цени вашето присъствие тук, на нашата земя. Високо оценява и усилията Ви за възстановяване на международния ред, подкопан заради незаконната война, която Русия води срещу нашата страна, и от руския тероризъм, който продължава вече 176 дни", каза Зеленски.

"Използвахме възможността да потвърдим подкрепата си за украинската териториална цялост и суверенитет", каза Ердоган.

"Както съм казвал многократно - инвазията е нарушение на териториалната цялост на Украйна и на Хартата на Обединените нации. Войната е причина за множество смъртни случаи, за мащабни разрушения и разселване, за драматични нарушения на човешките права. Хората се нуждаят от мир. Мир в съответствие с Хартата на Обединените нации и международното право", каза Антониу Гутериш.

Лидерите са коментирали и ситуацията около Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа. От дни районът, където се намира тя, е подложен на обстрел. Киев и Москва си разменят обвинения за подготовка на евентуален саботаж в централата. Каквито и да е поражения там са равносилни на самоубийство, каза Гутериш.

Притеснението си изрази и турският държавен глава. В среднощното си обръщение Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва незабавно и без каквито и да било условия да допусне експерти от Международната агенция за атомна енергетика да Запорожката АЕЦ.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29