Анализи Новини

Бизнесмен може да провали поръчката за медицинските хеликоптери

  12.08.2022 16:14  
Бизнесмен може да провали поръчката за медицинските хеликоптери

Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за спасителни цели, цели се за ръководния пост на „Хели Мед Сървиз. 

Тежката катастрофа край Велико Търново и изпратените от Румъния 5 медицински хеликоптера за прибиране на ранените отново напомни положението с липсата на авиолинейки у нас. Миналия месец правителството учреди еднолично акционерно дружество заради медицинските хеликоптери. То ще се казва „Хели Мед Сървиз“ – София и ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, включително за медицински доставки на оборудване, кръв, органи, лекарства, както и на болни или ранени хора. За да се финансира, ще се дадат на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. 3 000 000 лв. Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Системата за медицинско обслужване по въздух“ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

В момента, в който здравните власти пуснаха поръчката за купуването на 6 хеликоптера, в медиите отново излезе лицето Марян Боновски – дежурен коментатор по темата медицински и спасителни хеликоптери. В качеството си на „експерт“ и „член на системата HEMS“ Боновски като последна инстанция прави констатации, определя какви хеликоптери могат и какви не могат да изпълняват медицински цели, определя кой може и кой не може да бъде пилот.

Оказва се обаче, че Мариян Боновски е изградил чрез медиите един лъжлив образ за себе си, а съответно и за реалното състояние на медицинската авиация у нас, пише big5.bg. Дори от бърз преглед в сайта на HEMS е видно, че български фирми не членуват в организацията. Въпреки това Боновски се представя в медиите за член на HEMS, макар че там не членуват физически лица. Така спекулира с членството си в тази престижна организация, заблуждавайки медии и институции и изказва мнения, които защитават преди всичко неговите лични бизнес интереси в спасителната авиация.

Според Big5 Марян Боновски чрез неговата фирма „Петромар“ АД е бил посредник в схема пред 2012-13 г. за предоставяне на еднодвигателни хеликоптери Enstrom 480 от авиационния оператор „Фортуна Ер“ на Планинската спасителна служба (БЧК), за извършване на планински спасителни дейности. Сделката е направена в нарушение на нормативната база, която забранява превоз на спасявани лица и спасители с еднодвигателни хеликоптери при мисии за спасяване, още повече, че полетите са провеждани в планински условия.

От страна на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА) е наложена забрана за превоз на хора и е разрешено превоз само на спасително оборудване от хеликоптерите Enstrom 480. Дейностите са извършвани само няколко месеца, след което програмата се разпада поради непригодността на хеликоптерите за спасителни цели и крайно непрофесионалния подход на „Петромар“ АД на Боновски.

Да припомним, че може би не е случайна „експертизата“ на Боновски, че хеликоптерите „Кугър" не могат да извършват медицински задания сходно на хеликоптерите коли за спешна помощ. Това съобщи той миналата година в предаването “ Лице в лица “ по БТВ, представяйки се за специалист и член на HEMS, въпреки че от HEMS и представа нямат кой е Мариян Боновски.

Не само в медиите, обаче, Боновски се представя за експерт и член на ЕHAC (European HEMS and Air Ambulance Committee). Досегът му до международната организация всъщност е косвен, преди години, чрез фирма „Петромар“, когато „Хели Ер“ бяха членове на HEMS, но сега компанията не си плаща членски внос и  не е авиационен оператор, извършващ дейности по HEMS. Въпреки това, Боновски упорито продължава да се представя за такъв пред българските медии и институции.

Няма налично описание.

Боновски се представя за член на HEMS, въпреки че в организацията не членуват български фирми, още по-малко физически лица

Според BIG5 Боновски успешно злоупотребявал с връзки и контакти с държавни институции. Така например, се е представял като човек с протекции от президентството по време на служебното правителство през 2021 г., за да иска вътрешна информация от Министерството на здравеопазването за хода на проекта за HEMS. След направена проверка от МЗ, е установено, че никой от президентството не го е пращал, и никой не поддържа връзки с него, тоест лицето е самозванец. По това време, обаче, са напоителни медийните му изяви, в които се представя за член на HEMS и дава „експертни“ оценки за спасителната авиация в България.

Боновски има изключително лоша репутация в авиацията, твърди още BIG5. Въпреки това, миналата седмица в ефира на BGonAir той даде поредната „експертна“ оценка на авиацията, като заключи, че нямаме достатъчно персонал и пилоти за въздушната медицинска помощ. Той дори отправи негативни квалификации и по адрес на Георги Гвоздейков от ПП, който бе спряган за шеф на новото дружество „Хели Мед Сървиз“. Според авиатори, изявите на Боновски в момента целят единствено той да бъде назначен на ръководния пост на дружеството, което би било изключително опасно за авиацията, тъй като експертизата му е под въпрос.

Боновски се е набутал и в екипа на Стефан Янев и партията "Български възход" да събира депутати за партията му. Той е предложил и д-р Десислава Кателиева, която е главен координатор на Експертния съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването, като по този начин има свой човек и в това ведомство.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29