Свят

Орбан призова консерваторите да обединят силите си на посещение в Тексас

  05.08.2022 16:35  
Орбан призова консерваторите да обединят силите си на посещение в Тексас

Унгарският премиер Виктор Орбан прикани вчера американските консерватори „да обединят силите си" в битката, която той смята да води срещу левите прогресисти, предадоха Франс прес ин БТА. Трябва да координираме движението на нашите войски, защото сме изправени пред едно и също предизвикателство, заяви националистическият лидер, поканен да присъства на голямо събитие на американските консерватори в Далас, където се очаква да говори и Доналд Тръмп.

Днешните прогресисти се опитват да отделят западната цивилизация от нейните християнски корени, каза Орбан и подчерта, че „ужасите на нацизма и комунизма са се случили, защото някои западни държави са изоставили своите християнски ценности". Аплодиран бурно, 59-годишният унгарски лидер изтъкна, че е необходимо „да се възстанови контролът върху институциите във Вашингтон и в Брюксел, предвид предстоящите междинни избори в САЩ през ноември.

Тук съм, за да ви кажа, че трябва да обединим силите си, заяви Орбан и прикани консерваторите „да създадат свои собствени правила" срещу „културната война". В яростна реч на 23 юли Орбан отхвърли визията за „мултиетническо общество". „Не искаме да бъдем смесена раса", която да се смесва с „неевропейци", заяви тогава унгарският премиер, а това му навлече вълна от осъждания в Европейския съюз и в САЩ, припомня АФП.

Бурните одобрителни възгласи и овациите за крайнодесния Орбан на Конференцията за консервативно политическо действие демонстрираха все по-голямото сближаване между него и републиканците в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Орбан взе на подбив медиите в САЩ и в Европа, а в речта си, под мотото „Как да се борим" каза на множеството, събрало се в голяма конгресна зала в Далас, да се съсредоточи върху изборите през 2024 г., защото разполагат с „две години, за да се подготвят", но не подкрепи кандидат или партия. Победата никога няма да бъде постигната, като се върви по пътя на най-малкото съпротивление, каза Орбан по време на обръщението си на тридневното политическо събитие.

Унгарският гост изтъкна, че десните трябва да си върнат институциите във Вашингтон и Брюксел и да намерят приятели и съюзници едни в други. Говорейки за либералите, Орбан каза, че те го мразят и клеветят него и страната му „по същия начин както мразят и клеветят и вас заради тази Америка, която защитавате". Появата на Орбан предизвика по-голямо въодушевление от това при изказването на губернатора на Тексас - републиканеца Грег Абът.

Одобрителните възгласи продължиха докато Орбан нападаше ЛГБТ общността и се хвалеше се, че е намалил абортите в Унгария и е въвел твърди мерки срещу имиграцията. Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът Джо Байдън не планира са се среща с Орбан докато той е в САЩ. Бившият президент Тръмп похвали Орбан след срещата между двамата тази седмица във Флорида. Малцина са тези, които знаят толкова много за случващото се днес по света, каза Тръмп в изявление.

Орбан призова американските консерватори да се придържат към твърдолинейните си позиции по отношение на правата на гейовете и по имиграцията и да се борят на следващите президентски избори, които са ключов момент за техните убеждения.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29