Икономика

Изборите на 2 октомври ще струват над 70 млн. лева

  04.08.2022 19:30  
Изборите на 2 октомври ще струват над 70 млн. лева

На първото си заседание служебното правителство одобри план-сметката за разходите за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избпри. Одобрените средства са в размер на 70.5 млн. лева.

С тези средства ще се финансира закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали, отпечатване на бюлетините, логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията нa Министерския съвет, възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии, компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на решение на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване.

На последните избори миналата година правителството първоначално одобри план-сметка в размер на 123.8 млн. лв, но тогава вотът беше 2 в 1 – парламентарни и президентски избори. В нея не бяха предвидени парите за купените тогава допълнителни 1600 машини, както и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване, за които по-късно бяха осигурени 24.6 млн. лв. с ДДС. 

План-сметката за изборите през април миналата година беше над 65 млн. лв, а тази за предсрочния вот през юли 2021 г. беше в размер на 57.1 млн. лв.

За предстоящите на 2 октомври избори Министерският съвет прие и още едно решение, с което възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да координира изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на вота, включително съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Това решение на служебния кабинет не е изненада. И при предишните две служебни правителства за координацията на изборите отговаряше вицепрмеиерът и вътрешн министър, който тогава беше Бойко Рашков, който остана част от правителството на Кирил Петков и сега не намери място в служебния кабинет. 

Демерджиев трябва да организира и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков пък ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи Николай Милков ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието Крум Зарков ще отговаря за подготовката и провеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

При необходимост министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, ще определи временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29