Икономика

САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16

  27.07.2022 10:18  
САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16

България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките на изтребителите F-16. Това каза военният министър Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента.

По думите му, компенсациите са разделени на два вида: 25 млн. долара ще бъдат отпуснати на България като допълнителна помощ за купуване на въоръжение, а 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни, съобщи БНТ.

"Имаме допълнителна уговорка със САЩ, в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за купуването на изтребителите", обясни военният министър. По думите му, "подобен компромис" от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да приеме предложението на общо стойност 34 млн. долара и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16. Те са изцяло свързани с втория договор за доставка.

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България", каза още Заков.

Той допълни, че министерството ще внесе инвестиционно предложение за втория основен договор за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Постигната е и допълнителна уговорка България да придобие още самолети от САЩ при отпадане на МИГ-29 заради изтичане на живота на двигателите им, ако се наложи.

"Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас", наблегна Заков.

САЩ може да поемат охраната на въздушното пространство при забавяне на доставката на новите изтребители, информира Комисията по отбрана на НС министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, цитиран от БНР.

Министърът в оставка беше много лаконичен за това дали и как САЩ биха помогнали.

Данни от 2020 година посочват, че стойността на сключените за 14 години договори за поддръжката на МиГ-29 е 275 млн. лева без ДДС.

В същото време - поради изтичащия ресурс на МиГ-овете и невъзможността за поддръжка в Русия заради войната в Украйна, авиацията може да остане без възможности да изпълнява конституционните си задължения. За охрана на въздушното пространство последно помагаха нидерландски изтребители. През годините самолети и други съюзнически държави са правили това.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29