Свят

Зеленски: Русия и Газпром готвят най-тежката зима за Европа

  27.07.2022 10:02  
Зеленски: Русия и Газпром готвят най-тежката зима за Европа

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Москва след обявяването на допълнително съкращаване на руските газови доставки за Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В редовното си видеообръщение снощи Зеленски заяви, че за всички вече е ясно, че Русия упражнява натиск върху Европа и използва държавния енергиен гигант "Газпром", за да направи тази зима "най-тежката" за европейските страни.

Той осъди "поредното предизвикано повишение на цените на газа", насочено срещу европейците. "За всички е ясно, че това е целенасочен ценови терор от страна на Русия срещу Европа", заяви Зеленски и призова "на терора да се отговори със санкции", отбелязва Франс прес.

Москва умишлено поддържа покачването на цените на газа до еквивалента на над 2000 евро за 1000 куб. м на борсата, каза украинският президент.

Зеленски подчерта също, че е необходимо руската общественост да научи за човешката цена на войната. Макар че от началото на войната са загинали близо 40 000 руски войници, руското общество като цяло не е запознато с тези цифри, каза той.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29