Икономика

Хампарцумян: Въпреки кризите през годините, няма българин умрял от глад

  26.07.2022 10:50  
Хампарцумян: Въпреки кризите през годините, няма българин умрял от глад

Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?, заяви банкерът по повод идеите за референдум за еврозоната.

Гост в единайстия брой на Бизнес Видео Подкаста е банкерът Левон Хампарцумян. Пред главния редактор на businessnovinite.bg Спас Стамболски той заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща или цените тръгват надолу или в по-лошия сценарии стоката изчезва.

Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това тряба да се промени иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълва банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволствения проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълва той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др, но винаги е имало храна за населението. 

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене по-високи лихви, може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.

Дали Левон Хампарцумян очаква нови сливания на българския банков пазар, ще успеем ли да платим цената за откъсването си от руския газ и има ли политически амбиции гледайте във видеото!


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29