Икономика

5 съвета за разумно теглене на бърз кредит до заплата

  15.07.2022 16:32  
5 съвета за разумно теглене на бърз кредит до заплата

Неотложна нужда? Спешни разходи? В такива ситуации най-често прибягваме до заем от роднини или приятели. Ако обаче не искате или не можете да вземете заем от близките си, решавате да вземете заем до заплата или друг кредитен продукт. Краткосрочният заем, наречен бърз кредит до заплата, е продукт при който вземаш малка сума и я връщаш наведнъж обикновено в рамките на 30 дни. Този заем е чудесна алтернатива ако ви липсват пари за спешен разход, а в близкото бъдеще очаквате да получите парични постъпления.

Как разумно да използвате парите на заем до заплата?

1. Първото правило при вземането на заем е да се помисли внимателно дали дадена потребност е необходимо да бъде задоволена.

Безспорно, ако бойлерът ви се повреди и нямате ресурси да го поправите или имате здравословен проблем, вземането на заем е оправдано. От другата страна са всички покупки, свързани с изкуственото повишаване на материалния ни статус. Най-новият, супер бърз смартфон, рекламиран от известен инфлуенсър? Сигурни ли сте, че наистина трябва да го имате? Благодарение на подобни импулсивни покупки много хора изпадат във финансови затруднения. По-добре е да отложим покупката и да спестим пари. Ако не можем да си позволим нещо в момента, можем да потърсим допълнителна работа, която да ни позволи да си купим мечтания телефон след няколко месеца. С отлагането на разхода в момента имаме възможността да обмислим по-добре нуждата от даден продукт или услуга.

2. Ако решите да вземете заем, определете точно каква сума ви е необходима

Понякога кредитните компании предлагат по-голяма сума от заявената. Ето защо е по-добре да изчислите точно колко пари са ви необходими и да не заемате повече, отколкото ви трябват. Защо това е добра практика? Защото ако разполагате със „свободни“ пари, винаги ще им намерите

приложение, и в дългосрочен план ще ви бъде по-трудно да се възстановите финансово от връщането на по-голяма сума.

3. Проблеми с погасяването на текущи задължения

В този случай е по-добре да не използвате допълнителен заем. Бърз кредит до заплата е краткосрочен заем за хора, които очакват превод на работна заплата или друг доход малко след сключването на договора за кредит. Въпреки това, ако в този момент личният ви бюджет е пълен с пукнатини или не очаквате скорошен превод по банковата ви сметка, по-добре е да отложите тегленето на пари на заем. Вземането на заем за изплащане на дълговете ви може да доведе до явление, наречено дългова спирала, от което е много трудно човек да се измъкне. Така че е по-добре да избягвате този тип решения.

4. Винаги проверявайте компанията, от която искате да вземете пари на заем

Най-добрият метод за проверка на сигурността на небанковата институция е да проверите нейния уебсайт. Сайтът на кредитното дружество трябва да съдържа неговото име и подробно описание на предлаганите финансови продукти. Уебсайтът трябва да предоставя достъпна информация като адрес на седалището, данни за регистрация – включително в БНБ. Хубаво е на видно място да има Общи условия и СЕФ. Освен това на страницата трябва да е публикуван представителен финансов пример, който съдържа информация за разходите, свързани с усвояването на кредита.

5. Погасете кредита си навреме

Има фирми, които предлагат на новите си клиенти безлихвен първи заем до заплата. В този случай не забравяйте за навременното погасяване. Ако закъснеете с плащането на вноската, автоматично ще ви бъде начислена лихва. Всеки ден закъснение ще увеличава дълга ви, така че най-изгодния вариант за вас е да платите задължението си в договорения срок.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00