Новини

Медицинска помощ по морето: 700 лв. за вадене на кост от гърлото, 100 лв. - първичен преглед

  07.07.2022 11:01  
Медицинска помощ по морето: 700 лв. за вадене на кост от гърлото, 100 лв. - първичен преглед

100 лв. за първичен преглед по време на лятната ни почивка. Това показа проверка на NOVA в някои от частните медицински центрове по морето на прага на активния сезон. Медицинските услуги това лято са по-скъпи от миналото в много от центровете, сигнализират зрители на NOVA.

Първичният преглед при настинка, порязване или стомашно неразположение, например, започва от 90-100 лв., показват тарифите на частните кабинети. Три пъти по-евтино ще излезе на туристите, ако потърсят медицинска помощ в поликлиниките във Варна или Бургас.

Някои манипулации достигат рекордни нива, като например поставяне на противоалергична инжекция при ужилване - близо 100 лв. Ръст има и при цените на рентгеновите снимки, обработване на рана или вадене на кърлеж.

Сигнали за високи тарифи на медицинското обслужване по морето достигат до контролните органи. От ИА „Медицински надзор” потвърждават, че цените на услугите се определят свободно и това не е нарушение. Въпреки това са попадали на космически тарифи при проверките.

„Най-фрапантните бяха промивка на ухо на стойност 530 лв. Другият е случай с румънски граждани, на които бяха поискани 700 лв. за изваждане на рибена кост, заседнала в гърлото. Единствено в закона е записано цените да бъдат предварително определени, а не да се формират според облеклото и колата, с която ще дойде пациентът”, обясни Фидел Косев.

При нарушения туристите могат да сигнализират и контролните органи, съветват експертите./ nova.bg


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00