Свят

TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци

  02.07.2022 16:01  
TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци

TikTok, известното приложение за споделяне на видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance Ltd., заяви, че някои служители извън САЩ имат достъп до данните на американски потребители, с което предизвика допълнителни критики от страна на законодателите, които алармираха за практиките на социалната мрежа за споделяне на данни, предаде Bloomberg.

Признанието на компанията бе направено в писмо до девет американски сенатори, които обвиниха TikTok и нейната компания майка в шпионаж на американци и поискаха отговори на това, което се превръща в позната линия на разпитване на компанията: Имат ли служителите, базирани в Китай, достъп до данните на американските потребители? Каква е ролята на тези служители при формирането на алгоритъма на TikTok? Споделя ли се някаква част от тази информация с китайското правителство?

Понастоящем служителите в Китай, които преминат през редица вътрешни протоколи за сигурност, имат достъп до определена информация за потребителите на TikTok в САЩ, включително публични видеоклипове и коментари, казва главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу в писмото от 30 юни, получено от Bloomberg News. Нито една от тези информации не се споделя с китайското правителство и тя е обект на "строг контрол на киберсигурността", каза той.

Социалната мрежа заяви, че работи с правителството на САЩ за засилване на сигурността на данните около тази информация - особено всичко, което е определено като "защитено" от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, или CFIUS. Тези нови усилия, наречени "Проект Тексас", включват физическо съхранение на американската информация в центрове за данни на американски сървъри, собственост на софтуерния гигант Oracle Corp. TikTok също така премества своята платформа в облачната инфраструктура на Oracle, което означава, че приложението и алгоритъмът ще бъдат достъпни и разгърнати за американските потребители от местни центрове за данни.

"Отговорът на TikTok потвърждава, че опасенията ни за влиянието на ККП в компанията са били основателни", заяви в петък пред Bloomberg републиканският сенатор Марша Блекбърн от Тенеси. "Управляваната от Китай компания трябваше да излезе с чисти данни от самото начало, но тя се опита да забули работата си в тайна. Американците трябва да знаят, че ако са в TikTok, комунистически Китай разполага с тяхната информация".

Някои републикански сенатори в писмо от 27 юни цитират доклад на BuzzFeed News, в който се казва, че данните на потребителите на TikTok в САЩ са били достъпни за инженери на компанията в Китай. В писмото законодателите заявяват, че TikTok и компанията майка "използват достъпа си до съкровищница от потребителски данни в САЩ, за да следят американците". The New York Times съобщи по-рано за отговора на TikTok.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00