Икономика

От 1 януари 2023 г. Венеция ще събира 10 евро от всеки турист

  02.07.2022 08:14  
От 1 януари 2023 г. Венеция ще събира 10 евро от всеки турист

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите. Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за събиране на боклук, плащани от венецианците. За да помогнат за справяне с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха в петък, че от януари 2023 г. ще събират от туристите до 10 евро.

От години градът е масово пренаселен, като туристите генерират планини от отпадъци, а тесните пешеходни пътеки на града са задръстени в натоварените периоди.

След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от времето на годината.

Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристите и да изискват доказателство за плащане. Неплащането онлайн ще се наказва с глоба до 300 евро.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, плащани от венецианците, които са по-високи от тези в съседните градове.
Жителите и хората, които идват на гости при тях, както и туристите с резервация за нощувка в хотел ще бъдат освободени от такса смет и ще могат да изтеглят сертификат, който да докаже, че не трябва да плащат. Други градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят отблизо дали пионерският модел на Венеция ще проработи.

Симоне Вентурини, ръководител на туристическия отдел на града, заяви на пресконференция в петък, че мярката е "наистина революционна", но предупреди, че може да отнеме време и корекции, за да заработи системата перфектно.Той каза: "Знаем, че като първият град в света, който прави това, би било арогантно да мислим, че всичко ще работи перфектно. Не казваме, че сме разрешили всички проблеми на свръхтуризма или че имаме вълшебното решение. Ще го подобряваме постоянно".

Микеле Зуин, ръководител на бюджета на града, заяви, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. "Градът остава отворен. Венеция не е затворена", каза той.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00