Новини Свят

5000 военни от НАТО се намират в Румъния

  06.06.2022 20:30  
5000 военни от НАТО се намират в Румъния

Броят на военните от НАТО, намиращи се в Румъния в момента, е над 5000, заяви днес началникът на генералния щаб на отбраната Даниел Петреску, цитиран от Аджерпрес.

Той участва в церемония по смяна на командването на Многонационалната бригада "Югоизток".

Генерал-майор Кристиан Дан, командващ бригадата в периода юни 2020-юни 2022 г., предаде командването на бригаден генерал Дорин Тома, временен началник на щаба на сухопътните сили от април 2020 г.

"В момента, броят на военните от НАТО, намиращи се в нашата страна, е над 5000. Съюзническите войници участват в дейности по укрепване на бдителността, въздушна полиция и се обучават заедно с румънските войници", заяви началникът на генералния щаб.

Петреску оцени, че съществуването на щабквартирата на Многонационалната бригада "Югоизток" "е по-важно, отколкото очаквахме през 2014 г., когато взехме решение за създаването на съюзническо командване в Румъния".

"Тогава се сблъсквахме със структурни предизвикателства, създадени от Руската федерация, срещу равновесието на европейската сигурност. Бяхме свидетели на провокациите им, които имаха за цел нов световен ред (...) Тази година равновесието отново беше изложено на изпитание от бруталността на атаката на Руската федерация срещу Украйна. Съюзниците проявиха единство и решимост, за да защитят мира в Европа от всякаква агресия. НАТО предприе нови мерки за засилване на отбранителния и възпиращ капацитет", посочи още Петреску.

От своя страна министърът на отбраната Василе Дънку говори за увеличаването на натовското присъствие в Румъния след започването на войната в Украйна.

"Националното командване на дивизията "Югоизток" има мисията да е в състояние да осигурява командването на контрола на операция на НАТО от типа "член 5", колективна отбрана, допринасяйки за отбраната на Югоизточния фланг на алианса, за обезпечаването на сигурността на териториите и населението на страните в зоната на отговорност", посочи той.

Същевременно министърът оцени, че "НАТО е алианс, който демонстрира способността, успеха и ангажимента на колективната отбрана".

В дивизията участват военни от 15 страни, включително Румъния, напомни досегашният командващ щаба на Многонационалната бригада Кристиан Дан, като изтъкна, че "всеки от колегите идва с различна перспектива и ти помага да разбереш и видиш нещата по различен начин".

 


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05