Свят

Пожарът над Атина: 4 хеликоптера и 170 огнеборци продължават гасенето

  05.06.2022 08:26  
Пожарът над Атина: 4 хеликоптера и 170 огнеборци продължават гасенето

Гръцките пожарникари се борят с огромен пожар, който се разрази в две предградия на Атина. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Кметът на едно от тях - "Глифада", показа снимка на запалена подстанция с високо напрежение, откъдето са се разпространили няколко огнища.

В квартал "Вула" бяха изгорени и засегнати 20 къщи. Евакуирани са хора от близките домове. Няма информация за ранени. Един пожарникар е откаран в болница с дихателни проблеми.

 

Снимка: БГНЕС / EPA

Силен вятър е подклаждал огъня в продължение на няколко часа. По потушаването на огнената стихия работят общо 4 хеликоптера, 171 пожарникари с 56 превозни средства, 5 групи пешеходни пожарникари, както и доброволци.

Гърция е в състояние на тревога тази година, след като миналата страната беше обхваната от няколко пожара на няколко фронта, които продължиха седмици, опожарявайки домове и стотици хиляди акра гори, след най-тежката гореща вълна от десетилетия.

Снимка: БГНЕС / EPA

Представители на Европейската комисия обявиха в четвъртък, че повече от 200 пожарникари и оборудване от около шест държави от ЕС ще бъдат разположени в Гърция това лято, за да окажат незабавна помощ при пожари.

Страната има и горчиви спомени от пожара през 2018 г., който обхвана североизточния крайморски град Мати близо до Атина, убивайки 102 души за няколко часа.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05